Τι είναι το Περιεδρικό Απόστημα και πως αντιμετωπίζεται

Othon Michael
Τελευταία ενημέρωση: Κυρ, 02/07/2017 - 12:18

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Το περιεδρικό απόστημα είναι πάθηση που αφορά μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και γνωρίζει έξαρση στην εποχή μας ειδικά σε ανθρώπους που κάνουν καθιστική εργασία.    Προκαλείται στην περιοχή των γλουτών κοντά στον πρωκτό και ουσιαστικά είναι μια κοιλότητα γεμάτη με πύον. 

 

Αιτίες δημιουργίας περιεδρικού αποστήματος

Το βασικό αίτιο είναι η επιμόλυνση της περιοχής με μικρόβια που βρίσκονται εσωτερικά στον πρωκτικό σωλήνα.    Λόγω ενός μικρού τραυματισμού πιθανώς λόγω σκληρών κοπράνων ή διαταραχή της ανατομίας της περιοχής ή ακόμα και λόγω παθολογικών καταστάσεων (ελκώδης κολίτιδα, νόσος Crohn) εισχωρούν σε βαθύτερα στρώματα μέσα στο λίπος που βρίσκεται στον γλουτό και μολύνουν την περιοχή δημιουργώντας μια αποστηματική κοιλότητα.

Η φλεγμονή που προκαλείται χαρακτηρίζεται από οίδημα και ερυθρότητα, η οποία δεν έχει ακόμα την κλασσική μορφή ενός αποστήματος. Με την πάροδο του χρόνου, τα μικρόβια προσβάλλουν τους πρωκτικούς αδένες, δημιουργώντας περιοχές με πύον στην περιοχή του πρωκτού και του ορθού. Αυτό εξελίσσεται και σταδιακά προκαλεί έντονο και μακροχρόνιο πόνο στην περιοχή, πόνο που εντείνεται με τις κινήσεις ή την βάδιση, και συνοδεύεται απο πυρετό και έντονη δυσκολία στις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς, ακόμη και στον ύπνο.

Διάγνωση του περιεδρικού αποστήματος

Η διάγνωση του περιεδρικού αποστήματος γίνεται με την κλινική εξέταση. Σε ποιο επιπλεγμένες καταστάσεις ζητούνται απο τον εξειδικευμένο χειρουργό εργαστηριακές εξετάσεις καθώς και ενδελεχής απεικονιστικός έλεγχος με μαγνητική τομογραφία ή ενδο-ορθικό υπέρηχο.

Πώς αντιμετωπίζεται το περιεδρικό απόστημα

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του περιεδρικού αποστήματος επιτυγχάνεται με χειρουργική ευρεία διάνοιξη και παροχέτευση της αποστηματικής κοιλότητας. Ανάλογα με το μέγεθος του αποστήματος,η διάνοιξη μπορεί να πραγματοποιηθεί στο χώρο του ιατρείου αν και είναι προτιμότερο και ασφαλέστερο να διενεργηθεί σε συνθήκες χειρουγείου με ήπια καταστολή. Η άμεση αντιμετώπιση ενός περιεδρικού αποστήματος απομακρύνει τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλού πυρετού και δρα και ως προφύλαξη για βαρύτερες καταστάσεις, όπως είναι το περιεδρικό συρίγγιο.

Για τον πόνο χορηγούνται παυσίπονα, ενώ η αντιβιοτική αγωγή κρίνεται ως υποχρεωτική. Σε περίπτωση απλής διάνοιξης του αποστήματος και μη ολοκληρωμένης αντιμετώπισης, η δημιουργία περιεδρικού συριγγίου είναι θέμα 4-6 εβδομάδων και παρατηρείται σε αρκετά μεγάλο ποσοστό ασθενών.

Σε περίπτωση που το περιεδρικό απόστημα δημιουργηθεί σε βάση γνωστού περιεδρικού συριγγίου, η διάνοιξη πραγματοποιείται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και ακολουθείται απο την οριστική πλέον θεραπεία του περιεδρικού συριγγίου.

Οι νέες αναίμακτες και ανώδυνες τεχνικές αντιμετώπισης των πρωκτικών παθήσεων, όπως η Ενδοσκοπική μέθοδος VAAFT και η χρήση Laser (FiLaC), προσφέρουν μέγιστη ασφάλεια στην αντιμετώπιση του περιεδρικού συριγγίου διαφυλάσσοντας πλήρως τους σφιγκτήρες της περιοχής απομακρύνοντας τον κίνδυνο της ακράτειας.

 

 

Info:

Για περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070 | omichail@yahoo.com | http://www.omichail.gr