ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ - Συχνές ερωτήσεις

Gastroenteritis FAQs
Τελευταία ενημέρωση: Πέμ, 04/10/2018 - 10:53

 

Children eatingΗ γαστρεντερίτιδα είναι φλεγμονή του στομάχου ή των εντέρων (γαστρεντερικού σας σωλήνα).

Συνήθως προκαλείται από λοίμωξη.

Η γαστρεντερίτιδα μπορεί να σας προκαλέσει διάρροια, να σας κάνει να αισθανθείτε άρρωστος, να κάνετε έμετο και να έχετε πόνο στην κοιλιά σας.
 

 

 

 

 

 

Πώς μεταδίδεται η γαστρεντερίτιδα

Μπορεί να κολλήσετε γαστρεντερίτιδα με το φαγητό ή την κατανάλωση τροφών που έχουν βακτήρια, ιούς ή παράσιτα. Μπορεί επίσης να κολλήσετε γαστρεντερίτιδα από άλλο άτομο που είστε μαζί. 

Οι λοιμώξεις που προκαλούν γαστρεντερίτιδα μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στην επένδυση του εντέρου σας και να το κάνουν να σταματήσει να λειτουργεί όπως πρέπει, προκαλώντας διάρροια και άλλα συμπτώματα.

Πόσο συχνή είναι η γαστρεντερίτιδα 

Περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους πάσχει από μια λοίμωξη που προκαλεί γαστρεντερίτιδα κάθε χρόνο. Η ασθένεια είναι πιο συχνή στα μικρά παιδιά, τα οποία μάλιστα μπορεί να την έχουν περισσότερο από μία φορά το χρόνο.

Πόσο διαρκεί η γαστρεντερίτιδα 

Εάν έχετε γαστρεντερίτιδα, συνήθως θα ανακάμψετε και θα αισθανθείτε καλύτερα μέσα σε λίγες μέρες και δεν θα χρειαστείτε ιατρική θεραπεία. Ωστόσο, αν ένα μωρό ή ένα μικρό παιδί έχει σοβαρή διάρροια ή έμετο, μπορεί να αφυδατωθεί και να χρειαστεί ιατρική φροντίδα.

Για παιδιά με γαστρεντερίτιδα, η διάρροια διαρκεί συνήθως πέντε έως επτά ημέρες και σταματά το πολύ μέσα σε δύο εβδομάδες. Ο εμετός συνήθως διαρκεί μία έως δύο ημέρες, σταματώντας μέσα σε τρεις ημέρες.  Αλλά εάν τα συμπτώματα του παιδιού σας συνεχίσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική συμβουλή.

 

 

Συχνές Ερωτήσεις

 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

Πώς μπορώ να μειώσω τον κίνδυνο εμφάνισης γαστρεντερίτιδας στο εξωτερικό;

Προσέξτε τι τρώτε και πίνετε ενώ βρίσκεστε σε διακοπές για να μειώσετε την πιθανότητα να αρρωστήσετε. Οι μολύνσεις μπορούν να αποκτηθούν από τα μολυσμένα τρόφιμα και το νερό. Ενώ βρίσκεστε στο εξωτερικό, προσέξτε ιδιαίτερα:

 • Να τρώτε Φαγητό από εστιατόρια με καλή φήμη υγιεινής
 • Να επιλέγετε τρόφιμα που σερβίρονται ζεστά
 • Να τρώτε φρούτα που έχετε οι ίδιοι καθαρίσει/αποφλοιώσει
 • Αποφύγετε τα ωμά λαχανικά ή τρόφιμα που έχουν απομείνει
 • Προσέξτε την κατανάλωση τροφίμων από πωλητές δρόμων, μπουφέδες και εστιατόρια γρήγορου φαγητού
 • Αποφεύγετε τον πάγο (εκτός αν γνωρίζετε ότι είναι κατασκευασμένο από καθαρό νερό)
 • Να πίνετε πόσιμο νερό και άλλα υγρά μόνο από φιάλες (με άθικτη σφραγίδα). Βράζοντας ή καθαρίζοντας χημικά το νερό. ή χρησιμοποιώντας ένα αξιόπιστο φίλτρο.


Πριν ταξιδέψετε στο εξωτερικό, σχεδιάστε τι μπορείτε να πάρετε μαζί σας σε περίπτωση που ασθενήσετε. Μπορεί να χρειαστείτε τη λήψη αλάτων ενυδάτωσης από το στόμα (π.χ. Dioralyte) ή αντιδιαρροϊκών δισκίων (π.χ. Imodium).

Επίσης, βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει τα ταξιδιωτικά εμβόλια που χρειάζεστε για τον προορισμό που πάτε. Κάντε κράτηση ραντεβού με τον Γιατρό σας τέσσερις έως έξι εβδομάδες προτού ταξιδέψετε.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες, μιλήστε με τον Γιατρό σας ή τον φαρμακοποιό σας πρίν πάτε στο εξωτερικό.

 

 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

Πώς θα πρέπει να προετοιμάσω τα τρόφιμα για να σταματήσω εμένα ή άλλους από τη γαστρεντερίτιδα;

Η γαστρεντερίτιδα συχνά προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων που δεν έχουν προετοιμαστεί ή αποθηκευτεί με ασφάλεια. Μετά από την καλή υγιεινή των τροφίμων μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα ότι εσείς και οι άνθρωποι που μαγειρεύετε θα αρρωστήσουν.

Για να αποφύγετε τη γαστρεντερίτιδα, ακολουθήστε καλά πρότυπα υγιεινής κατά την προετοιμασία και το μαγείρεμα των τροφίμων. Οι παρακάτω συμβουλές για την υγιεινή τροφίμων θα σας βοηθήσουν να είστε ασφαλείς.

 

 • Μαγειρέψτε όλα τα κρέατα, τα αυγά και τα θαλασσινά.
 • Ξεπλύνετε καλά τα λαχανικά και τις σαλάτες.
 • Κρατήστε τα άψητα φαγητά μακριά από τα μαγειρεμένα φαγητά.
 • Πλύνετε όλα τα σκεύη, τις σανίδες κοπής και τις επιφάνειες με ζεστό σαπουνόνερο αμέσως αφού έρθουν σε επαφή με ωμό κρέας.
 • Πλύνετε τα χέρια σας πριν χειριστείτε το φαγητό, πριν φάτε και πιείτε, και μετά τον χειρισμό κατοικίδιων ζώων.
 • Αν ξαναζεστένετε φαγητά, βεβαιωθείτε ότι είναι αρκετά ζεστά (βράζουν).
 • Πίνετε μόνο παστεριωμένο γάλα και τρώτε τυρί και γιαούρτι από παστεριωμένο γάλα.

Εάν εργάζεστε στον κλάδο του φαγητού, για παράδειγμα, εάν είστε σερβιτόρος ή σεφ, είναι σημαντικό να μην εργάζεστε εάν έχετε συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί να μολύνετε τα τρόφιμα ή τις επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα, τα οποία μπορεί να μεταδώσουν τη μόλυνση. Ενημερώστε τον Γιατρό σας σχετικά με τα συμπτώματά σας και μην επιστρέψετε στην εργασία μέχρι να καταστεί σαφές από τα συμπτώματα ότι είστε καλά για τουλάχιστον 48 ώρες.
 

 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

Πώς μπορώ να γνωρίζω αν η γαστρεντερίτιδα έχει αφυδατώσει το παιδί;


Η γαστρεντερίτιδα μπορεί να προκαλέσει τη γρήγορη αφυδάτωση των μωρών και των παιδιών, κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο. Τα σημάδια αφυδάτωσης περιλαμβάνουν ξηροστομία, λιγότερα ούρα, λήθαργο, ευερεθιστότητα, και απώλεια ελαστικότητας του δέρματος. Εάν το παιδί σας έχει αυτά τα συμπτώματα, ζητήστε ιατρική συμβουλή.

Σε μωρά και μικρά παιδιά, η γαστρεντερίτιδα μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη επειδή αφυδατώνονται περισσότερο.

Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης στο παιδί περιλαμβάνουν:

 • Είναι ευερέθιστο και κουρασμένο
 • Περιορισμένη Ούρηση
 • Απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος - όταν πιέζεται απαλά, το δέρμα δεν ξαναγυρίζει
 • Ξηρό στόμα
 • Βυθισμένα μάτια
 • Γρήγορο καρδιακό ρυθμό
 • Ταχεία, ρηχή αναπνοή
 • Το αίμα παίρνει χρόνο να επιστρέψει στα χέρια ή τα πόδια όταν πιέζεται απαλά

 

Αν η αφυδάτωση του παιδιού επιδεινωθεί και υποστεί σοκ, μπορεί να:

 • Έχει χλωμό ή σκασμένο δέρμα
 • Έχει κρύα δάχτυλα και δάκτυλα
 • Έχει χαμηλή αρτηριακή πίεση
 • Δέν έχει πλήρη συνείδηση

 

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας λαμβάνει επείγουσα ιατρική φροντίδα, και αν υπάρχουν αυτά τα σημάδια - μπορεί να χρειαστεί να κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο.

 

 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

Τι είναι τα προβιοτικά και μπορούν να βοηθήσουν εάν έχω γαστρεντερίτιδα;


Τα προβιοτικά είναι «καλά» βακτηρίδια που υπάρχουν σε ορισμένα τρόφιμα (όπως ζωντανά γιαούρτια) και συμπληρώματα διατροφής. Μερικά προβιοτικά μπορεί να σας βοηθήσουν να ανακάμψετε από τη διάρροια, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να μπορούμε να είμαστε σίγουροι.

Τα βακτήρια συχνά θεωρούνται επιβλαβή και αιτία ασθένειας, αλλά υπάρχουν πολλά καλά βακτήρια που μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το έντερο σας υγιές.

Τα καλά βακτήρια στο έντερο σας βοηθούν στην αποφυγή της εμφάνισης επιβλαβών οργανισμών. Η γαστρεντερίτιδα συνήθως προκαλείται από επιβλαβή βακτήρια, ιούς ή παράσιτα. Τα προβιοτικά βακτηρίδια όπως το Lactobacillus μπορεί να βοηθήσουν στη διόρθωση της ισορροπίας των βακτηριδίων στο έντερο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της διάρροιας και στην επιτάχυνση της ανάρρωσής σας. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη κάποιων τύπων γαστρεντερίτιδας, όπως η διάρροια του ταξιδιώτη.

Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να μπορούμε να είμαστε σίγουροι, διότι δεν έχουν όλες οι μελέτες διαπιστώσει ότι τα προβιοτικά έκαναν τη διαφορά.

 

 

 

 

Πηγή: BUPA

https://www.bupa.co.uk/health-information/directory/g/gastroenteritis 

 

Πηγή: