Γαστρεντερίτιδα Συμπτώματα

Gastroenteritis Symptoms
Τελευταία ενημέρωση: Πέμ, 04/10/2018 - 11:22

 

Children eatingΗ γαστρεντερίτιδα είναι φλεγμονή του στομάχου ή των εντέρων (γαστρεντερικού σας σωλήνα).

Συνήθως προκαλείται από λοίμωξη.

Η γαστρεντερίτιδα μπορεί να σας προκαλέσει διάρροια, να σας κάνει να αισθανθείτε άρρωστος, να κάνετε έμετο και να έχετε πόνο στην κοιλιά σας.
 

 

 

 

 

Πώς μεταδίδεται η γαστρεντερίτιδα

Μπορεί να κολλήσετε γαστρεντερίτιδα με το φαγητό ή την κατανάλωση τροφών που έχουν βακτήρια, ιούς ή παράσιτα. Μπορεί επίσης να κολλήσετε γαστρεντερίτιδα από άλλο άτομο που είστε μαζί. 

Οι λοιμώξεις που προκαλούν γαστρεντερίτιδα μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στην επένδυση του εντέρου σας και να το κάνουν να σταματήσει να λειτουργεί όπως πρέπει, προκαλώντας διάρροια και άλλα συμπτώματα.

Πόσο συχνή είναι η γαστρεντερίτιδα 

Περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους πάσχει από μια λοίμωξη που προκαλεί γαστρεντερίτιδα κάθε χρόνο. Η ασθένεια είναι πιο συχνή στα μικρά παιδιά, τα οποία μάλιστα μπορεί να την έχουν περισσότερο από μία φορά το χρόνο.

Πόσο διαρκεί η γαστρεντερίτιδα 

Εάν έχετε γαστρεντερίτιδα, συνήθως θα ανακάμψετε και θα αισθανθείτε καλύτερα μέσα σε λίγες μέρες και δεν θα χρειαστείτε ιατρική θεραπεία. Ωστόσο, αν ένα μωρό ή ένα μικρό παιδί έχει σοβαρή διάρροια ή έμετο, μπορεί να αφυδατωθεί και να χρειαστεί ιατρική φροντίδα.

Για παιδιά με γαστρεντερίτιδα, η διάρροια διαρκεί συνήθως πέντε έως επτά ημέρες και σταματά το πολύ μέσα σε δύο εβδομάδες. Ο εμετός συνήθως διαρκεί μία έως δύο ημέρες, σταματώντας μέσα σε τρεις ημέρες.  Αλλά εάν τα συμπτώματα του παιδιού σας συνεχίσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική συμβουλή.

 

Συμπτώματα και Διάγνωση


Συμπτώματα της Γαστρεντερίτιδας

Ο χρόνος μεταξύ της απόκτησης της μόλυνσης και της έναρξης των συμπτωμάτων σας (η περίοδος επώασης) εξαρτάται από τον τύπο της λοίμωξης που έχετε. Είναι συνήθως μεταξύ μιας και τριών ημερών, αλλά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν πιο γρήγορα ή πιο αργά.


Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Διάρροια, η οποία μπορεί να είναι πολύ υδαρή, ή να περιέχει αίμα ή βλέννα
  • Αίσθημα αδιαθεσίας ή εμέτου
  • Κοιλιακές κράμπες, φούσκωμα, ή κοιλιακό άλγος
  • Απώλεια της όρεξης
  • Μυϊκούς πόνους
  • Πονοκεφάλους
  • Πυρετό

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί συχνά να προκαλούνται από άλλα προβλήματα, όπως άλλα είδη λοιμώξεων, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ελκώδη κολίτιδα ή παρενέργεια φαρμάκων. Ωστόσο, αυτά τα προβλήματα συνήθως προκαλούν συμπτώματα που διαρκούν πολύ περισσότερο από τη γαστρεντερίτιδα.

Ο χρόνος που χρειάζεται για να ανακάμψετε εξαρτάται από τη μόλυνση που έχετε. Ορισμένες ιογενείς λοιμώξεις διαρκούν μόνο μία ή δύο ημέρες, ενώ άλλες λοιμώξεις μπορεί να διαρκέσουν μια εβδομάδα ή περισσότερο. Ορισμένες μολύνσεις μπορεί να διαρκέσουν για αρκετές εβδομάδες, αλλά αυτές είναι ασυνήθιστες στις δυτικές χώρες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με γαστρεντερίτιδα μπορούν να αναρρώσουν στο σπίτι και δεν θα χρειαστούν καμία θεραπεία, εφόσον διατηρούνται ενυδατωμένοι.

Μπορεί βέβαια να χρειαστεί να επισκεφθείτε το γιατρό σας ή και να μείνετε στο νοσοκομείο αν αισθανθείτε άσχημα ή είστε πολύ αφυδατωμένοι.
 

Gastroenteritis symptoms

Διάγνωση της γαστρεντερίτιδας

Προσπαθήστε να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας στο σπίτι, επειδή η γαστρεντερίτιδα είναι συχνά πολύ μεταδοτική. Είναι καλύτερο να μείνετε μακριά από Ιατρεία και Νοσοκομεία, έτσι ώστε να μην την μεταδώσετε σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο επιπλοκών.

Εάν τα συμπτώματά σας παραμείνουν, επικοινωνήστε με τον Γιατρό σας. Να είστε σε θέση να ενημερώσετε στον Γιατρό τα παρακάτω:

  • Το ιατρικό σας ιστορικό
  • Πόσο συχνά έχετε κάνει εμετό
  • Πόσο συχνά πήγατε στην τουαλέτα (ούρηση)
  • Πόσο συχνά πήγατε στην τουαλέτα (αφόδευση)
  • Αν είχατε αίμα στα κόπρανα σας
  • Αν είχατε κάποιο κοιλιακό άλγος
  • Αν τρώτε χωρίς να κάνετε εμετό (φαγητό ή ποτό)
  • Αν είχατε επαφή με κάποιον που είχε παρόμοια συμπτώματα
  • Αν είχατε πάει στο εξωτερικό πρόσφατα

Ο οικογενειακός σας ιατρός μπορεί να εκτιμήσει τηλεφωνικά αν πρέπει να τον επισκεφθείτε. Αν δείτε τον γιατρό σας, θα ελέγξει πιθανώς τη θερμοκρασία, την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και πόσο γρήγορα αναπνέετε. Θα ελέγξει επίσης αν η κοιλιά σας είναι τρυφερή και θα αναζητήσει τα σημάδια αφυδάτωσης.

 

 

 

Πηγή: BUPA

https://www.bupa.co.uk/health-information/directory/g/gastroenteritis 

 

Πηγή: