Παιδιά Διατροφή - Φρούτα και Λαχανικά

fruits kids
Τελευταία ενημέρωση: Δευ, 16/04/2018 - 16:54

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc., ιδρυτής του medNutrition.gr

 

Πόσα φρούτα και λαχανικά καταναλώνουν τα παιδιά μας;

 

του Πάρη Παπαχρήστου

 

Ένα από τα πράγματα για τα οποία παραπονιούνται πολύ συχνά οι μητέρες είναι ότι τα παιδιά τους γκρινιάζουν κάθε φορά που είναι να φάνε φρούτα και ακόμη περισσότερο λαχανικά. Όχι άδικα, καθώς από έρευνες φαίνεται ότι, παρόλο που τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, τα παιδιά δεν τα συμπαθούν ιδιαίτερα!

 

Τι δείχνουν τα δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση φρούτων από παιδιά;

Σε πανελλαδική έρευνα του 2009 που αφορούσε τις διατροφικές συνήθειες παιδιών και εφήβων,

«Mόλις το 10% των παιδιών ακολουθούσε πιστά το μοντέλο μεσογειακής διατροφής που επιτάσσει κατανάλωση φρούτων και λαχανικών καθημερινά!»

Πρόσφατα, η επιστημονική ομάδα της Διατροφής του Παιδιού διερεύνησε ανάμεσα σε άλλα, την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε ένα δείγμα 215 παιδιών και αυτό που διαπίστωσε είναι ότι μόλις 4 στα 10 παιδιά κατανάλωνε φρούτα καθημερινά και μόλις 3 στα 10 παιδιά κατανάλωνε λαχανικά καθημερινά.

 

Πώς επηρεάζει τα παιδιά η διατροφική έλλειψη από τα φρούτα και λαχανικά;

Η αποχή από την κατανάλωση αυτών των ομάδων τροφίμων από τα παιδιά τους στοιχίζει σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες, αλλά και μια πολύ υγιεινή διατροφική συνήθεια που καλό είναι να εδραιωθεί από νωρίς στη ζωή τους, καθώς μπορούν να επηρεάσουν θετικά και την υπόλοιπη διατροφή τους.

Για παράδειγμα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η κατανάλωση 100% φυσικού χυμού φρούτων συνδέεται με καλύτερη ποιότητα διατροφής σε παιδιά. Η σαλάτα λαχανικών από την άλλη όταν συνοδεύει τα γεύματα βοηθάει στον κορεσμό την ίδια στιγμή που η θερμιδική τους πυκνότητα είναι πολύ χαμηλή!

Γιατί μην ξεχνάμε ότι η παιδική παχυσαρκία είναι ένα φαινόμενο που αφορά το 20% των παιδιών στην Ελλάδα ενώ όπως ανέδειξε η έρευνα της Διατροφής του Παιδιού γύρω στο 40% των παιδιών έχουν πρόβλημα υπερβάλλοντος βάρους.

 

Πώς να αυξήσετε την αποδοχή των φρούτων και λαχανικών από τα παιδιά;

Η ανάγκη εξοικείωσης του παιδιού με τρόφιμα όπως τα λαχανικά και τα φρούτα γίνεται ακόμη πιο επιτακτική και μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στις παραδοσιακές αξίες της μεσογειακής διατροφής.

Για να αυξήσετε την αποδοχή τους από τα παιδιά σας, προσθέστε αυτά τα τρόφιμα σε φαγητά που είναι ήδη αγαπημένα των παιδιών, κάντε τους συντροφιά τρώγοντας μαζί φρουτοσαλάτα, σερβιρίστε τα φρούτα όταν έρθουν οι φίλοι του να παίξουν, ζητήστε από τα παιδιά σας να δημιουργήσουν μαζί σας πολύχρωμες σαλάτες!

 

 

 

Info:

Papachristos

 
 
 
 
 
 
 
Ο Πάρης Παπαχρήστος είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc, ιδρυτής του medNutrition.gr του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο, όπου διατηρεί ένα πολυδιαιτολογικό γραφείο στο Παγκράτι, παρέχοντας διαιτολογικές υπηρεσίες.