Μεταβολισμός Υδατανθράκων Διαταραχές

Carbohydrate Metabolism
Τελευταία ενημέρωση: Πέμ, 09/02/2017 - 13:03

Περίληψη

Ο μεταβολισμός είναι η διαδικασία που το σώμα σας χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει ενέργεια από τα τρόφιμα που τρώτε.
 
Τα τρόφιμα αποτελούνται από πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη. Οι χημικές ουσίες στο πεπτικό σας σύστημα (ένζυμα) σπάνε τα τμήματα των τροφίμων σε σάκχαρα και οξέα, τα καύσιμα που χρησιμοποιεί το σώμα σας .
 
Το σώμα σας μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το καύσιμο αμέσως ή μπορεί να αποθηκεύσει την ενέργεια στους ιστούς του σώματος σας. Εάν έχετε μια μεταβολική διαταραχή, κάτι πάει στραβά με αυτή τη διαδικασία.
 

Αιτίες των διαταραχών μεταβολισμού υδατανθράκων

Οι διαταραχές του μεταβολισμού των υδατανθράκων είναι μια ομάδα μεταβολικών διαταραχών. Κανονικά τα ένζυμα σας σπάνε τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη (ένα είδος σακχάρου).
 
Εάν έχετε μία από αυτές τις διαταραχές, μπορεί να μην υπάρχουν αρκετά ένζυμα για να σπάσουν τους υδατάνθρακες. Ή τα ένζυμα μπορεί να μην λειτουργούν σωστά.
 
Αυτό προκαλεί μια επιβλαβή συσσώρευση ποσότητας ζάχαρης στο σώμα σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, μερικά από τα οποία μπορεί να είναι σοβαρά. Μερικές από τις διαταραχές είναι θανατηφόρες.

Κληρονομικότητα και διαταραχές μεταβολισμού υδατανθράκων

Αυτές οι διαταραχές είναι κληρονομικές. Τα νεογέννητα μωρά εξετάζονται για πολλές από αυτές, χρησιμοποιώντας εξετάσεις αίματος. Αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό για μία από αυτές τις διαταραχές, οι γονείς μπορούν να κάνουν γενετικό έλεγχο για να δούμε αν φέρουν το γονίδιο. Άλλες γενετικές εξετάσεις μπορούν να δείξουν εάν το έμβρυο έχει την διαταραχή ή φέρει το γονίδιο για τη διαταραχή.

Θεραπείες των διαταραχών μεταβολισμού υδατανθράκων

Οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν ειδικές δίαιτες, συμπληρώματα και φάρμακα. Μερικά μωρά μπορούν επίσης να χρειάζονται περαιτέρω θεραπείες, αν υπάρχουν επιπλοκές. Για ορισμένες διαταραχές, δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά οι θεραπείες μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων.

Πηγή:

National Library of Medicine