Μιτοχονδριακές Ασθένειες

Mitochondrial Diseases
Τελευταία ενημέρωση: Δευ, 13/02/2017 - 11:12

Περίληψη

Ο μεταβολισμός είναι η διαδικασία που το σώμα σας χρησιμοποιεί για να παράγει την ενέργεια από τα τρόφιμα που τρώτε.
 
Τα τρόφιμα αποτελούνται από πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη.  Οι χημικές ουσίες στο πεπτικό σας σύστημα (ένζυμα) σπάνε τα τμήματα των τροφίμων σε σάκχαρα και οξέα, τα καύσιμα του σώματος σας . Το σώμα σας μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το καύσιμο αμέσως ή μπορεί να αποθηκεύσει την ενέργεια στους ιστούς του σώματος σας. Εάν έχετε μια μεταβολική διαταραχή, κάτι πάει στραβά με αυτή τη διαδικασία.
 

Η μιτοχονδριακή ασθένεια είναι μια ομάδα μεταβολικών διαταραχών.

Τα μιτοχόνδρια είναι μικρές δομές που παράγουν ενέργεια σχεδόν σε όλα τα κύτταρά σας. Το κάνουν με το συνδυασμό του οξυγόνου με τα μόρια του καυσίμου (σάκχαρα και λίπη) που προέρχονται από το φαγητό σας. Όταν τα μιτοχόνδρια είναι ελαττωματικά, τα κύτταρα δεν έχουν αρκετή ενέργεια. Το αχρησιμοποίητο οξυγόνο και τα καύσιμα των μορίων συσσωρεύονται στα κύτταρα και προκαλούν βλάβες.

Τα συμπτώματα της μιτοχονδριακής νόσου μπορεί να ποικίλουν.

Εξαρτώνται από το πόσο πολλά μιτοχόνδρια είναι ελαττωματικά, όταν είναι στο σώμα. Μερικές φορές επηρεάζεται μόνο ένα όργανο, ιστός ή τύπος κυττάρων. Αλλά συχνά το πρόβλημα επηρεάζει πολλά από αυτά. Οι μύες και τα νευρικά κύτταρα έχουν ιδιαίτερα υψηλές ενεργειακές ανάγκες, είναι κοινά τόσο τα μυώδη όσο και τα νευρολογικά προβλήματα. Οι ασθένειες κυμαίνονται από ήπιες έως σοβαρές. Ορισμένοι τύποι μπορεί να αποβούν μοιραίοι.
 
Γενετικές μεταλλάξεις προκαλούν αυτές τις ασθένειες. Αυτές συμβαίνουν συνήθως πριν την ηλικία των 20, και μερικές είναι πιο συχνές σε βρέφη.

Θεραπείες της μιτοχονδριακής νόσου

Δεν υπάρχουν θεραπείες για αυτές τις ασθένειες, αλλά οι θεραπείες μπορεί να βοηθήσουν τα συμπτώματα και να επιβραδύνουν την ασθένεια. Μπορούν να περιλαμβάνουν φυσικοθεραπεία, τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα, ειδικές δίαιτες και τα φάρμακα. "

Πηγή:

National Library of Medicine