Αμβλυωπία

Amblyopia
Τελευταία ενημέρωση: Τρί, 09/05/2017 - 13:52

Περίληψη

Αμβλυωπία, ή  "τεμπέλικο μάτι", είναι η πιο κοινή αιτία των προβλημάτων όρασης στα παιδιά.
 
Αυτό συμβαίνει όταν ένα μάτι αποτυγχάνει να λειτουργεί σωστά με τον εγκέφαλο. Το μάτι μπορεί να φαίνεται φυσιολογικό, αλλά ο εγκέφαλος ευνοεί το άλλο μάτι.  Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να επηρεάσει και τα δύο μάτια.
 

Αιτίες

Οι αιτίες περιλαμβάνουν
Στραβισμός - μια διαταραχή στην οποία τα δύο μάτια δεν ευθυγραμμίζονται στην ίδια κατεύθυνση
Διαθλαστικό σφάλμα στο ένα μάτι - όταν το ένα μάτι δεν μπορεί να εστιάσει, όπως και το άλλο, εξαιτίας ενός προβλήματος με το σχήμα του. Αυτό περιλαμβάνει μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμό
Καταρράκτης - θόλωση του φακού του ματιού

Διάγνωση

Μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί η αμβλυωπία.  Συχνά διαπιστώνεται κατά τη διάρκεια μιας οφθαλμολογικής εξέτασης ρουτίνας.


Θεραπείες

Η θεραπεία για την αμβλυωπία εστιάζει στο να αναγκάζει το παιδί να χρησιμοποιήσει το μάτι με την ασθενέστερη όραση.

Υπάρχουν δύο κοινοί τρόποι για να γίνει αυτό. 
 
  • Η μία είναι το παιδί να φορά ένα κάλυμμα πάνω από το καλό μάτι για αρκετές ώρες κάθε ημέρα, επί σειρά εβδομάδων έως μηνών.
  • Η άλλη είναι με οφθαλμικές σταγόνες που θολώνουν προσωρινά την όραση. Κάθε μέρα, το παιδί παίρνει μια σταγόνα ενός φαρμάκου που ονομάζεται ατροπίνη στο ισχυρότερο μάτι.

 

Επίσης μερικές φορές είναι απαραίτητο να θεραπευτεί η υποκείμενη  αιτία του προβλήματος. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την χρήση γυαλιών ή ακόμη και χειρουργική επέμβαση.

Πηγή:

National Library of Medicine