Απομείωση Όρασης και τύφλωση

Vision impairment
Τελευταία ενημέρωση: Τετ, 01/08/2018 - 03:08

Περίληψη

Αν έχετε χαμηλή όραση, κανένα από τα γυαλιά, φακοί επαφής, ιατρική ή χειρουργική επέμβαση δεν μπορούν να βοηθήσουν.

Τα άτομα με χαμηλή όραση αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε καθημερινές δραστηριότητες όπως η ανάγνωση, τα ψώνια, το μαγείρεμα, το γράψιμο, και η παρακολούθηση τηλεόρασης.

 

Αιτίες

Οι κύριες αιτίες της χαμηλής όρασης και τύφλωσης προέρχονται από ασθένειες των ματιών που σχετίζονται με την ηλικία κυρίως: εκφύλιση της ωχράς κηλίδαςκαταρράκτης  και γλαύκωμα.

Επίσης άλλες οφθαλμικές διαταραχές, οι τραυματισμοί των ματιών και γενετικές ανωμαλίες μπορεί να προκαλέσουν απώλεια της όρασης.

Αντιμετώπιση

Όποια και αν είναι η αιτία, η όραση δεν μπορεί να αποκατασταθεί αλλά μπορεί ωστόσο να είναι διαχειρίσιμη. Απώλεια της όρασης σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί να αναδιοργανώσετε τη ζωή σας και να μάθετε νέους τρόπους να κάνετε πράγματα.

Αν έχετε κάποιο βαθμό όρασης τότε οπτικά βοηθήματα όπως ειδικά γυαλιά και βιβλία με μεγάλα γράμματα μπορεί να κάνουν τη ζωή ευκολότερη. Υπάρχουν επίσης συσκευές για να βοηθήσουν εκείνους που δεν έχουν όραση, όπως λογισμικό ανάγνωσης κειμένου και τα βιβλία στην γλώσσα Braille (Κώδικας Μπράιγ).

Εξετάσεις και πρόληψη

Όσο πιο γρήγορα διαγνωστεί η απώλεια της όρασης ή οφθαλμική νόσος βρεθεί και θεραπευτεί, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες διατήρησης της όρασής σας.

Για την καλύτερη πρόληψη θα πρέπει να κάνετε τακτικές και περιεκτικές εξετάσεις ματιών από Οφθαλμίατρο.

 

Πηγή:

National Library of Medicine