Στρες και άγχος

Στρες και άγχος
Τελευταία ενημέρωση: Πέμ, 16/02/2017 - 10:39

Περίληψη

Ο καθένας αισθάνεται αγχωμένος από καιρό σε καιρό και δεν είναι όλα τα άγχη κακά.

Όλα τα όντα έχουν μια αντίδραση στο στρες και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι σωτήρια.    Παρόλα αυτά το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει τόσο σωματική όσο και ψυχική βλάβη.

 

Τα είδη του Άγχους

Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις διαφορετικοί τύποι στρες:
  • Το τακτικό στρες που σχετίζεται με τις πιέσεις της εργασίας, της οικογένειας και άλλες καθημερινές ευθύνες.
  • Το στρες που επιφέρει μια ξαφνική αρνητική μεταβολή, όπως η απώλεια εργασίας, διαζύγιο ή ασθένεια.
  • Το μετατραυματικό στρες, το οποίο συμβαίνει όταν είστε σε κίνδυνο να βλάψετε σοβαρά ή να σκοτωθείτε. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν ένα μεγάλο ατύχημα, πόλεμο, επίθεση ή μια φυσική καταστροφή. Αυτό το είδος του στρες μπορεί να προκαλέσει διαταραχή μετα-τραυματικού στρες (PTSD).

Τα συμπτώματα της πίεσης και του άγχους

Διαφορετικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται στρες με διάφορους τρόπους. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν πεπτικά συμπτώματα. Άλλοι μπορεί να έχουν πονοκεφάλους, αϋπνία, καταθλιπτική διάθεση, θυμό και ευερεθιστότητα. Οι άνθρωποι κάτω από χρόνιο στρες παθαίνουν πιο συχνά σοβαρές ιογενείς λοιμώξεις, όπως η γρίπη ή κρυολόγημα. Εμβόλια, όπως το εμβόλιο της γρίπης, είναι λιγότερο αποτελεσματικά για αυτούς.

Αντιμετωπίζουμε το άγχος γνωρίζοντας τα όριά μας

Μερικοί άνθρωποι καταφέρνουν να αντιμετωπίζουν το άγχος πιο αποτελεσματικά από ότι κάποιοι άλλοι.  Εκείνο που είναι σημαντικό είναι να γνωρίζετε τα όριά σας, όταν πρόκειται για το άγχος, ούτως ώστε να μπορείτε να αποφύγετε πιο σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Πηγή:

National Library of Medicine