MD, FESC, FAHA, Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Ευρωκλινικής Αθηνών
Είναι γνωστό πως η διακοπή του καπνίσματος συνοδεύεται από αύξηση του σωματικού βάρους. Ένα κλασσικό ερώτημα πολλών καπνιστών, όταν σκέφτονται να διακόψουν το κάπνισμα, είναι εάν αυτό αποτελεί αλήθεια ή μύθο. Δυστυχώς είναι αλήθεια για δυο λόγους.
Ο πρώτος και πιο ευρέως διαδεδομένος είναι πως λόγω της έλλειψης νικοτίνης υπάρχει έντονη νευρικότητα και αυτό μας οδηγεί σε συνεχή
μικρά φαγητά, λόγω εκνευρισμού, τα οποία συνήθως είναι και παχυντικά, π.χ. οι ξηροί καρποί, με συνέπεια τη σημαντική αύξηση του σωματικού βάρους.
Ο δεύτερος και λιγότερος γνωστός είναι η επίδραση του καπνίσματος στον μεταβολισμό μας. Υπολογίζεται πως για κάθε πακέτο τσιγάρα που καπνίζουμε καίμε 200 θερμίδες ημερησίως. Όταν διακόψουμε το κάπνισμα, για κάθε πακέτο τσιγάρα που καπνίζαμε, καίμε 200 θερμίδες λιγότερες ημερησίως, δηλαδή σε πέντε εβδομάδες-35 μέρες Χ 200=7.000 θερμίδες, που ισοδυναμούν με ένα κιλό περίπου. Βεβαίως αυτή η αντίδραση του οργανισμού στη διακοπή του τσιγάρου διαρκεί για λίγους μήνες αλλά το καλό είναι ότι συνδυάζεται με αύξηση των δυνάμεων και συχνά επιτυγχάνεται μεγαλύτερη σωματική δραστηριότης με κατανάλωση φυσικά θερμίδων.
Ώστε πραγματικά φαίνεται πως η διακοπή του καπνίσματος επιβραδύνει παροδικά το μεταβολισμό μας με ελάττωση θερμίδων, γεγονός που σε ορισμένους αυξάνει το βάρος κατά την αρχική περίοδο διακοπής του καπνίσματος. Αποτελεί αυτό αιτία για να μην διακόψουμε το κάπνισμα; Φυσικά και όχι. Η διακοπή του καπνίσματος έχει τόσο τεράστια οφέλη που δεν συγκρίνονται με τίποτα άλλο. Απλά θέλει τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως αφού κάνουμε μία τόσο μεγάλη αλλαγή στη ζωή μας, όπως τη διακοπή του θανάσιμου αυτού «φίλου», διότι στην πραγματικότητα είναι εχθρός, ας τη βάλουμε σε ένα γενικότερο πλαίσιο αλλαγής του τρόπου ζωής μας.
Καταρχήν η διατροφή μας. Δεν είναι εύκολο να καταπολεμήσει κανείς τη νευρικότητα που προέρχεται από τη διακοπή του καπνίσματος και που μας οδηγεί στο να θέλουμε συχνά να τσιμπολογάμε κάτι. Αυτό όμως που είναι εφικτό είναι να αντικαταστήσουμε τους συνήθεις υπόπτους ξηρούς καρπούς με αγγούρια, καρότα ή φρούτα. Ελάχιστες θερμίδες και λόγω της περιεκτικότητας σε ίνες και νερό σύντομο φούσκωμα και διακοπή της επιθυμίας για περαιτέρω φαγητό.
Κατά δεύτερον η άσκηση. Ιδιαίτερα σημαντικό για να αντιμετωπίσουμε την αλλαγή του μεταβολισμού. Πενήντα λεπτά ημερησίως ταχέος βαδίσματος φαίνεται να βοηθούν ιδιαιτέρως σε πολλαπλές βιολογικές λειτουργίες. Μεγαλύτερη ευεξία, ενδυνάμωση μυϊκού συστήματος, βελτίωση της αεροβικής ικανότητας και το κυριότερο: καλύτερα χρόνια ζωής και περισσότερα. Η καθημερινή αεροβική άσκηση, όπως είναι το βάδισμα, χορός, μπάσκετ, τένις, ποδόσφαιρο κ.ά., φαίνεται να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και φθηνότερα όπλα που διαθέτουμε απέναντι στη καρδιαγγειακή νόσο, δρώντας με οφέλη σε πολλαπλά συστήματα και με πολλαπλούς τρόπους.
Όταν αρχίζουμε ή εντείνουμε την άσκηση κατά την περίοδο της διακοπής του καπνίσματος, πέραν της βοήθειας που δίνουμε στον εαυτό μας να μην πάρει βάρος, τον εντάσσουμε σε ένα καινούργιο τρόπο ζωής, πιο υγιεινό και με τη διαφορά στη φυσική κατάσταση να φαίνεται από τον πρώτο κιόλας μήνα. Μία διαφορά η οποία συνεχώς μεγαλώνει και κάνει τον τέως καπνιστή να λυπάται κάποια στιγμή για τα τόσα χρόνια σωματικής ευεξίας που έχασε ακολουθώντας το δρόμο της καθιστικής-καπνιστικής ζωής, αντί να ασκεί το σώμα του και να το βοηθά να παραμένει υγιές.
Η τάση του ανθρώπου προς τον εθισμό είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Πρέπει όμως να παλεύουμε με τους δαίμονες μας με σκοπό να νικήσουμε, επειδή στη μάχη αυτή μόνο ένας θα μείνει όρθιος στο τέλος. Δεν υπάρχει χώρος στο βάθρο τόσο για το τσιγάρο όσο και την υγείας μας ταυτόχρονα.
Info:
ΕΛ. Ι. ΚΑΡ. - Eλληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας