Κλινική Διαιτολόγος MSc
Η νηστεία θεωρείται από πολλούς δείγμα πίστης, πειθαρχίας και ευκαιρία για αποτοξίνωση.
Σίγουρα, για να μπορέσει κανείς να αντισταθεί στους διατροφικούς πειρασμούς της σύγχρονης κοινωνίας, και μάλιστα για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα όπως αυτό της Σαρακοστής, απαιτείται μεγάλη θέληση.
Συνδυασμός νηστείας και παράδοσης
Η έννοια της νηστείας θεσπίστηκε από τη θρησκεία μας προκειμένου να εξυπηρετήσει πρακτικούς σκοπούς, με συμβολικό τρόπο. Δηλαδή, η αποχή από τα ζωικά προϊόντα είχε σαν απώτερο σκοπό, πριν 2000 χρόνια περίπου, να δοθεί η ευκαιρία στα οικόσιτα ζώα να αναπαραχθούν, να μεγαλώσουν και να αποφευχθεί η θανάτωση τους από τον άνθρωπο στην περίοδο της κύησης και της γαλουχίας, προκειμένου να διατηρηθεί η τροφική αλυσίδα.
Η αποχή από το ελαιόλαδο 2 φορές την εβδομάδα, είχε σαν σκοπό να “αναγκάσει” τα νοικοκυριά να κάνουν οικονομία, καθώς το ελαιόλαδο για πολλά χρόνια θεωρούνταν αγαθό ακριβό και ένδειξη πλούτου. Επίσης, η ιδέα της «αποτοξίνωσης» δεν υφίσταται σε όσους ακολουθούν μια σωστή διατροφή (με τον ενδεδειγμένο περιορισμό του κόκκινου κρέατος σε 1 φορά/ εβδομάδα), ενώ όσοι έχουν κακές διατροφικές συνήθειες όλο το χρόνο, σίγουρα δε θα ευεργετηθούν μέσα σε λίγες μέρες.
Στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα εύκολη η συμμόρφωση με τους περιορισμούς της νηστείας λόγω των διατροφικών μας συνηθειών και της πληθώρας των φρούτων, των λαχανικών και των οσπρίων, για αυτό το λόγο και οι περισσότεροι Έλληνες νηστεύουν, αν όχι και τις 50 ημέρες της Σαρακοστής, τουλάχιστον την Καθαρά Δευτέρα και τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Συμβουλές για μια Ασφαλή Νηστεία
>Προσοχή στην πρόσληψη αρκετών πρωτεΐνών
Η νηστεία διατροφικά μας στερεί ένα βασικό θρεπτικό συστατικό: την πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, η οποία βρίσκεται αποκλειστικά στα ζωικά τρόφιμα (κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά, γαλακτοκομικά). Πρωτεΐνη υπάρχει και στα όσπρια και σε κάποια λαχανικά (με σημαντικότερο εκπρόσωπο τα μανιτάρια), αλλά αυτή δεν είναι καλής ποιότητας, αφού δεν περιέχει όσα αμινοξέα δεν μπορούν να συντεθούν στο ανθρώπινο σώμα (απαραίτητα αμινοξέα).
>Προσοχή στην έλλειψη του Σιδήρου
Χωρίς πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας περιορίζεται σημαντικά η απορρόφηση του σιδήρου, η μυϊκή ενδυνάμωση και η ενίσχυση του βασικού μεταβολικού ρυθμού, δηλαδή με απλά λόγια είναι πιθανό να παρουσιαστούν συμπτώματα κόπωσης και ζάλη, ενώ προάγεται η αποθήκευση λίπους στο σώμα μας και η μείωση του μυϊκού ιστού.
>Μέτρο στην υπερκατανάλωση υδατανθράκων
Επιπλέον, κατά τη νηστεία παρατηρείται υπερκατανάλωση αμυλούχων τροφίμων, τα οποία είναι εύπεπτα και οδηγείται κανείς εύκολα στην κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αυτών προκειμένου να χορτάσει, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη, οδηγώντας να αύξηση του σωματικού βάρους.
Παράλληλα, η υπερβολική πρόσληψη υδατανθράκων οδηγεί σε αύξηση των τριγλυκεριδίων στο αίμα, προδιαθέτοντας για καρδιαγγειακά νοσήματα και λιπώδη διήθηση του ήπατος.
Οι υγιείς μπορούν να νηστέψουν άφοβα
Για το διάστημα της 1 εβδομάδας δεν υπάρχει περίπτωση να εμφανιστούν τέτοιου είδους συνέπειες, ενώ ακόμα και στο διάστημα των 50 ημερών οι συνέπειες αφορούν κυρίως τα άτομα με σιδηροπενική αναιμία, με σακχαρώδη διαβήτη, με γνωστή στεφανιαία νόσο και τα άτομα με παχυσαρκία, τα οποία έχουν ήδη χαμηλά επίπεδα βασικού μεταβολικού ρυθμού και αυξημένα επίπεδα σωματικού λίπους.
Δηλαδή, οι υγιείς με φυσιολογικό σωματικό βάρος μπορούν να νηστέψουν άφοβα, τηρώντας ζωντανά τα ήθη και τις παραδόσεις μας.
Η συμπεριφορά μας στο Πασχαλινό τραπέζι
Μετά από αρκετές ημέρες νηστείας, αν κάποιος φάει απότομα μεγάλη ποσότητα λίπους, όπως είθισται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και την Κυριακή του Πάσχα, είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί σε δυσπεψία.
Μάλιστα, η στέρηση και ο περιορισμός των προηγούμενων ημερών σε συνδυασμό με το πλουσιοπάροχο γιορτινό τραπέζι, συνήθως αποτελούν κακό σύμβουλο και δεν είναι δύσκολο κανείς να υποπέσει σε υπερκατανάλωση λιπαρών εδεσμάτων, με αποτέλεσμα να υποφέρει στη συνέχεια από πόνους στο στομάχι και διάρροιες.
Τέλος, έχει παρατηρηθεί ότι μετά τη Λαμπρή οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω χολοκυστίτιδας είναι στατιστικά σημαντικά περισσότερες σε σχέση με όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Για αυτό χρειάζεται προσοχή και εγκράτεια, κυρίως τις γιορτινές μέρες, ιδίως από όσους νήστεψαν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
< Καλή ανάσταση > !
Info:
Ευχαριστούμε την Κλινική Διαιτολόγο κα. Αγγελική Ναλμπάντη (dietnalm@gmail.com) πτυχιούχο του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου με εξειδίκευση Master of Science στην Κλινική Διατροφή. Εργάζεται ως Κλινικός Διαιτολόγος σε ιδιωτικό νοσοκομείο, και δέχεται στο γραφείο της στην Πεύκη.